Pražská burza výrazně posílila, pomohla jí dobrá nálada ve světě

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes díky pozitivní náladě ve světě výrazně vzrostla. Hlavní index PX zpevnil o 3,73 procenta na 1148,5 bodu, což je nejvyšší růst od první poloviny letošního května. Hlavní podíl na tomto růstu mají banky, vyplývá z údajů burzy.

Pražská burza dnes podle analytika Komerční banky Miroslava Adamkoviče vykázala jeden z nejlepších výsledků v celé Evropě. "Na evropské burzy se dostavila dlouho očekávaná korekce. Po strmém propadu v posledních týdnech trhy silně reagovaly na sadu pozitivních zpráv ze zámoří, stejně jako na spekulace o vstřícnějším postupu Evropské centrální banky vůči bankovnímu sektoru," uvedl Adamkovič.

"Vzhledem k výprodejům v bankovním sektoru, kterého jsme byli svědky v úvodu týdne, není divu, že právě tento sektor při zlepšeném sentimentu táhl trh vzhůru," poznamenal Pavol Mokoš z Patria Direct. Ačkoli zaznělo i varování ratingové agentury Standard & Poor's o možném snížení portugalského ratingu, evropský bankovní index vystřelil vzhůru o více než čtyři procenta, doplnil Adamkovič.

Akcie Komerční banky dnes posílily o 7,41 procenta na závěrečných 4350 Kč. Poblíž hranice 4400 Kč se přitom obchodovaly poprvé od května 2008. Cenné papíry Erste Bank zpevnily o 6,14 procenta na 795 korun.

Nadprůměrně se dařilo také technologické KIT digital, polepšila si o 5,76 procenta na 257 korun. Textilka Pegas Nonwovens si připsala bezmála čtyři procenta na 435 Kč a mediální CME rovněž skoro čtyři procenta na 370 korun. Z pozitivní nálady dokázaly těžit i akcie těžební společnosti NWR, vzrostly o 3,32 procenta na 211,80 Kč.

Naopak nevelké ztráty zaznamenaly akcie petrochemického Unipetrolu a obou developerů. Unipetrol oslabil o zhruba půl procenta na 194 Kč, cenné papíry ECM ztratily čtvrt procenta na necelých 89 korun a akcie společnosti Orco odepsaly víc než procento na 181 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK