Dolar klesl vůči euru a zmírnil svůj dnešní zisk k japonské měně

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. prosince (ČTK) - Dolar dnes na devizovém trhu oslabil vůči euru a odpoledne zmírnil svůj dnešní zisk k japonskému jenu pod vlivem ekonomických statistik ze Spojených států. Větší zpevňování evropské měny ale brzdí přetrvávající obavy z vysokých dluhů některých zemí eurozóny.

Euro dnes posílilo až na 1,3127 USD, poté ale zmínilo zisky na 0,8 procenta při kurzu 1,3083 USD. Dolar vůči jenu stoupl o 0,7 procenta na 84,25 JPY, když byl před zveřejněním amerických statistik na 84,38 JPY.

Jednotné evropské měně pomohlo vzhůru to, že investoři zmírnili sázky na jeho pokles před čtvrtečním jednáním Evropské centrální banky o úrokových sazbách. Většímu optimismu investorů ale brání jejich obavy ze zadlužení některých zemí eurozóny. Předpokládá se, že ECB ponechá sazby beze změny a prodlouží platnost opatření na podporu ekonomiky za lednový termín, napsala agentura Reuters.

Aktivita v americkém zpracovatelském sektoru v listopadu vzrostla 16. měsíc za sebou, proti říjnu se ale její tempo zpomalilo. Index nákupních manažerů oslabil na 56,6 bodu z 56,9 bodu ze října. Slabší byl index nových objednávek, stejně jako index výroby. Stavební výdaje v USA pak vykázaly za říjen překvapivě silné zvýšení o 0,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK