V Dukovanech skončila odstávka jednoho ze dvou zastavených bloků

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 1. prosince (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany dnes skončila plánovaná odstávka jednoho ze dvou zastavených bloků, trvala 24 dní. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Dva atomové bloky stály současně proto, aby mohla být provedena revize jejich společných zařízení. Na druhém odstaveném bloku budou energetici pracovat až do konce roku. Provádějí v něm rozsáhlou výměnu zařízení, která umožní zvýšení výkonu.

Dukovanská elektrárna má čtyři jaderné bloky. Výroba elektřiny dnes byla obnovena v bloku číslo tři. Blok číslo čtyři byl odpojen od energetické sítě už 10. října. U něj se kromě obvyklé výměny pětiny jaderného paliva a kontroly tlakové nádoby provádí také rozsáhlá modernizace zařízení, díky níž stoupne výkon tohoto bloku ze zhruba 460 megawattů (MW) na 500 MW.

U prvního ze čtyř dukovanských bloků byl výkon zvýšen na 500 MW minulý rok. Všechny bloky by se na tuto hodnotu měly dostat v příštích dvou letech. V roce 2013 bude mít celá elektrárna místo původních 1760 MW instalovaný výkon 2000 MW, jaký teď má mladší Temelín. Z Dukovan by pak mělo ročně do sítě plynout 16 terawatthodin (TWh) elektřiny; nyní se roční produkce proudu pohybuje kolem 14 TWh.

vst jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK