Platby kartami Visa v EU ve 3.čtvrtletí zpomalily růst na 1,2 pct

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Platby kartami asociace Visa Europe v letošním třetím čtvrtletí v zemích Evropské unie meziročně stouply o 1,2 procenta na 242 miliard eur (přes šest bilionů Kč). Je to nejnižší růst letošního roku, v prvním a druhém čtvrtletí se zvýšily o 2,6 procenta a 1,9 procenta. Největší propad výdajů byl v Řecku a Irsku, naopak v České republice útraty placené kartami vzrostly, informovala dnes ČTK Visa.

Podle asociace čísla ukazují, že spotřeba domácností přispívala k růstu ekonomiky v EU ve třetím čtvrtletí jen okrajově. Největší propad plateb kartami Visa zaznamenala v Řecku a Irsku, jejichž ekonomiky sužují problémy. Pozitivní vývoj naopak asociace registrovala v České republice, Maďarsku, Polsku a především ve Francii a Británii.

"V první polovině roku jsme byli svědky významného růstu spotřebitelských výdajů prakticky ve všech evropských ekonomikách v důsledku jejich oživení po recesi. Není překvapivé, že vzhledem k rostoucí nezaměstnanosti a vládním škrtům se toto oživení nyní zpomalilo," uvedl finanční ředitel asociace Phil Symes.

Průměrná hodnota transakce kartou Visa v sedmadvaceti zemích EU ve třetím čtvrtletí mírně klesla na 50,8 eura z 51 eur před rokem. Ve třetím čtvrtletí roku 2007 byla tato hodnota dokonce 54,8 eura. "Vývoj v posledních letech jednoznačně ukazuje dlouhodobý trend, kdy zákazníci stále častěji používají platební karty k placení menších nákupů," dodala asociace.

Údaje vycházejí z analýzy transakcí, které se uskutečnily prostřednictvím 227 milionů karet Visa v Evropské unii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK