Americké akcie prudce posílily díky příznivým údajům o ekonomice

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne prudce posílily díky příznivým ekonomickým údajům ze Spojených států a Číny. Ty podpořily důvěru investorů v globální hospodářské oživení. K růstu akcií přispěl rovněž pokles obav ohledně dluhové krize v Evropě.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index zvýšil o 2,2 procenta na zhruba 11.250 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,7 procenta na 1207 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 2,4 procenta na 2557 bodů.

Personální agentura ADP Employer Services dnes oznámila, že počet pracovních míst v soukromém sektoru USA v listopadu stoupl o 93.000, tedy nejvýrazněji za tři roky. Aktivita zpracovatelského sektoru USA navíc v listopadu podle institutu ISM pokračovala v růstu. Příznivé údaje o vývoji zpracovatelské produkce přišly rovněž z Číny.

"Údaje o zpracovatelské výrobě ukazují pokračování pozitivního trendu. Nové zakázky jsou dost silné a zaměstnanost se zlepšuje," uvedl analytik Zahid Siddique ze společnosti Gabelli Equity Trust. "Celkově tlačí kombinace těchto údajů trh vzhůru," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK