Američané musí dál snížit výdaje, aby rychleji vyrovnali rozpočet

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. prosince (ČTK) - Spojené státy budou muset sáhnout k dalším výdajovým škrtům, pokud chtějí výrazněji zlepšit stav veřejných financí a rychleji snížit rekordní rozpočtový deficit. Navrhuje to tamní komise, kterou za tímto účelem navrhl prezident Barack Obama. Přísnější návrh má zajistit, aby Spojené státy měly do roku 2035 vyrovnaný rozpočet; původní návrh počítal s vyrovnaným rozpočtem v roce 2037.

Proti původnímu návrhu teď komise počítá s mírnější změnou daňového zákona a řada bodů je totožná s těmi, které komise navrhla 10. listopadu. V otázce změny daní komise například navrhuje více alternativ, změny v sociálním zabezpečení mají být méně drastické, počítají ale se zvýšením věkové hranice pro odchod do důchodu. Komise je sice nadstranická, bude si ale muset najít širokou podporu mezi zákonodárci.

Mírnějším postojem ke změně daní si chce komise patrně zajistit, aby bylo možné její návrh realizovat. Mezi republikány a demokraty panují na snižování výdajů a další změny odlišné názory a oba politické tábory jinak nahlížejí i na daně.

Velké pozornosti se dostává především pasáži, která řeší, jak naložit se zdaněním kapitálových výnosů a dividend. To zajímá kromě obchodníků na Wall Street i řadové Američany. Plán doporučuje danit běžnou sazbou daně z příjmu, což bude výrazně víc než teď. V současné době Američané kapitálové výnosy a dividendy daní sníženou sazbou 15 procent. I v tomto bodě se však počítá s alternativou.

Komise by dnes měla svůj původní návrh projednat a zapracovat do něj změny. Hlasovat o plánu má komise v pátek. Podle agentury Reuters to ale zatím nevypadá, že by návrhy podpořilo alespoň 14 členů komise z celkových 18. Právě 14 hlasů je nutných k tomu, aby se návrhy dostaly do Kongresu a začalo se o nich hlasovat i tam.

Stejně jako původní návrh, který se setkal s tvrdou kritikou, navrhuje i pozměněný návrh nižší daň z příjmu právnických osob. Počítá rovněž s částkou 15 centů na galon (asi 0,75 Kč/litr), o kterou se má zvýšit daň z benzinu. Výtěžek z této daně má být použit na výdaje na dopravu.

Víceméně symbolický je pak návrh, aby se o 15 procent snížil rozpočet Bílého domu a Kongresu, a aby se okamžitě zmrazily platy členů Kongresu. V plánu je také na tři roky zmrazit růst platů státním zaměstnancům, kteří působí ve federálních institucích mimo vojenský rezort. Do roku 2020 by se tak měl celkový deficit snížit o čtyři biliony dolarů.

Za uplynulý fiskální rok, který skončil letos v září, měly Spojené státy rozpočtový deficit 1,29 bilionu dolarů (asi 24,6 bilionu Kč). To byl druhý nejvyšší deficit v historii USA. Rekord je z předchozího fiskálního roku, kdy se deficit vyšplhal na 1,42 bilionu USD. V přepočtu na výkon ekonomiky deficit v uplynulém roce vzrostl na 8,9 procenta hrubého domácího produktu po předloňských deseti procentech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK