Portugalsku při aukci dluhopisů silně vzrostly dluhové náklady

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 1. prosince (ČTK) - Portugalsku při dnešní aukci vládních dluhopisů výrazně vzrostly náklady na obsluhu dluhu. Výnos portugalských 12měsíčních obligací se zvýšil na rekord od vzniku eurozóny. Představitelé zadlužené země ale trvají na tom, že Portugalsko mezinárodní pomoc nepotřebuje.

Portugalsko dnes prodalo všechny nabízené 12měsíční obligace z balíku za 500 milionů eur (asi 12,5 miliardy Kč). Jejich výnos ale vzrostl na rekord eurozóny 5,281 procenta, když před dvěma týdny byl na 4,813 procenta. Ukazuje se tak, že slábne důvěra investorů v ekonomiku, jejíž potíže se teď dostaly do popředí evropské dluhové krize.

"Pokud výnosnost obligací brzy neklesne, je tu výrazná šance, že Portugalsko bude další zemí, která bude žádat Evropskou unii o pomoc," reagoval ekonom Diego Iscaro z londýnské IHS-Global Insight.

Portugalský předseda vlády José Sócrates v noci na dnešek popřel, že by země potřebovala zachraňovat. Těsně před prodejem obligací ho podpořil například německý ministr hospodářství a technologií Rainer Brüderle, podle nějž Portugalsko ani Španělsko pomoc potřebovat nebudou. Agentura Standard & Poor's však v úterý oznámila, že rating Portugalska může snížit.

Menšinová vláda socialistů se snaží ukázat, že Portugalsko nebude dalším článkem dominového efektu poté, co pomoc od EU dostalo Řecko a Irsko. Kabinet počítá s tím, že situaci vyřeší vyšší daně a škrty veřejných výdajů na příští rok, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK