Fed: Ekonomika USA pokračuje v pomalém oživení

01.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. prosince (ČTK) - Ekonomická aktivita se ve většině částí Spojených států na podzim zlepšila. Továrny zvýšily výrobu a spotřebitelé více utráceli. Tempo hospodářského oživení však zůstává pomalé. Vyplývá to podle agentur AP a Reuters ze situační zprávy americké centrální banky (Fed) s názvem Béžová kniha.

"Zprávy z 12 oblastí Fedu naznačují, že ekonomika se ve sledovaném období od začátku října do poloviny listopadu celkově nadále zlepšovala," uvedl Fed. Příznivý vývoj zpracovatelského sektoru je nicméně podle zprávy kompenzován útlumem na trhu s bydlením a přetrvávající neochotou zaměstnavatelů přijímat nové pracovníky.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden opravilo údaj o růstu ekonomiky USA ve třetím čtvrtletí na 2,5 procenta z původně ohlášených dvou procent. Ve druhém čtvrtletí ekonomika stoupla o 1,7 procenta.

Fed nicméně minulý týden výrazně snížil odhad hospodářského růstu USA pro letošní i příští rok. Banka nyní předpokládá, že ekonomika letos stoupne o tři až 3,6 procenta, zatímco dříve počítala s růstem o 3,5 až 4,2 procenta.

Fed začátkem minulého měsíce slíbil, že podpoří ekonomiku USA novým kolem kvantitativního uvolňování měnové politiky v podobě rozsáhlých nákupů vládních dluhopisů. Na ně chce do konce prvního pololetí příštího roku vydat 600 miliard dolarů (11,4 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK