MfD: Kvůli jedům ve Spolaně bude arbitráž za půl miliardy Kč

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Firma britského podnikatele Grahama Hamiltona BCD CZ, která čistila Spolanu od jedovatých dioxinů, podala arbitrážní žalobu na stát, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Podle listu se v ní domáhá půl miliardy korun za to, že jí ministerstvo financí údajně nedoplatilo již hotové práce za 300 milionů korun a chce i odškodné ve výši 180 milionů Kč za dvouleté odstavení její technologie v areálu Spolany. Ministerstvo nemá o arbitráži žádné informace, uvedla MfD.

Hamilton podle deníku od arbitráže očekává i určení, zda má stále platnou smlouvu se státem, a tedy i nárok na odstranění všech ekologických škod ve Spolaně. Ministerstvo totiž před dvěma lety další práce v chemičce, i přes přetrvávající zamoření půdy, zastavilo, píše MfD.

"Je to velice nebezpečný a zvláštní postup. Ve Spolaně jsou stále vysoce jedovaté látky, které mohou začít opět zamořovat i území, jež už bylo vyčištěné. Hrozí i jejich prosakování do spodních vod a do Labe," cituje list Hamiltona.

Deník píše, že ministerstvo financí jeho argumenty odmítá a ani o arbitrážní žalobě zatím nemá žádné informace. Podle něj se BCD CZ může přihlásit do nového tendru, který na Spolanu bude. "Další práce na této lokalitě, které se budou zabývat sanací zejména s ohledem na kontaminaci podzemních vod, budou součástí samostatné veřejné zakázky. Té se mohou účastnit všechny kvalifikované firmy včetně BCD CZ," uvedl v MfD náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček.

Smlouvy s BCD CZ podle Zajíčka skončily, odmítá názor, že by firma měla nárok dokončit veškeré práce na odstranění znečištění Spolany. S tímto stanoviskem podle Zajíčka souhlasí i ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí, píše list.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK