Akcie v USA si připsaly nejvyšší jednodenní zisk za tři měsíce

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. prosince (ČTK) - Akcie největších amerických firem ve středu vykázaly nejvyšší jednodenní zisk za tři měsíce. Investoři reagovali kladně na vývoj v Evropě, zprávu organizace ADP o vývoji pracovních příležitostí v soukromém sektoru a na růst aktivity v průmyslu.

Klíčový index Dow Jones posílil o 2,27 procenta na 11.255,78 bodu, když si za celý den připsal 249,76 bodu. Index Nasdaq Composite stoupl o 51,20 bodu na 2549,43 bodu, tedy o 2,05 procenta.

Na širším trhu akcie rostly díky snahám řešit dluhovou krizi některých států v Evropě. Jeho index S&P 500 díky tomu vystoupil z obchodního rozpětí z poslední doby a překročil psychologicky významnou hranici 1200 bodů. Naznačil tím, že by další růst mohl následovat.

Investoři se soustředili na tituly, které jsou podle mnoha analytiků podhodnocené. Zobchodované objemy ale přesto zůstaly průměrné. Ukazuje se tak, že se manažeři investičních fondů nezapojili do hry naplno.

Obecně rostly tituly firem, které jsou citlivé na vývoj hospodářského cyklu. Hliníkárna Alcoa posílila o 3,4 procenta, maloobchodní řetězec Home Depot, jehož hospodaření závisí na ochotě spotřebitelů utrácet, vzrostl o 4,6 procenta a výrobce těžkých strojů Caterpillar stoupl o 3,4 procenta.

Na devizovém trhu se zvýšil kurz eura, který tak přerušil předchozí třídenní pokles. Přispěly k tomu spekulace, že Evropská centrální banka na dnešním jednání o úrokových sazbách přijme rázné kroky ke zmírnění dluhové krize regionu. Kvůli přetrvávajícím obavám z fiskálních potíží evropských ekonomik je přesto kurz eura nejistý.

V závěru newyorského obchodování se jednotná evropská měna zvýšila o 1,2 procenta na 1,3133 USD, když v úterý klesla nejníže za dva a půl měsíce na 1,2969 USD, napsala agentura Reuters. Dolar vůči japonskému jenu posílil na 84,20 JPY ze 83,63 JPY, dodala AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK