Japonské akcie výrazně zpevnily, euro smazalo část zisků

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. prosince (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes výrazně zvýšily a k růstu jim vedle solidní statistiky ze Spojených států a Číny pomohl také slabší kurz jenu a zprávy, podle nichž jsou Spojené státy připraveny podpořit rozšíření evropského stabilizačního fondu. Na devizových trzích oslabovalo euro, které tak odepsalo část vysokého zisku, který nabralo za předchozí den.

Index Nikkei 225 během dne zaznamenal nejvyšší růst za poslední dva týdny, nakonec přidal 180,47 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,81 procenta na hodnotě 10.168,52 bodu. V jednu chvíli se zisk vyšplhal až na dvě procenta a index se pohyboval kolem pětiměsíčních maxim. Širší index Topix přidal 1,3 procenta na 877,21 bodu.

Agentura Reuters ve středu s odvoláním na zdroj z americké administrativy uvedla, že Washington je připraven podpořit stabilizační fond EU. Američané by k tomu podle zdroje využili Mezinárodní měnový fond, přes který by dodaly více peněz. Mluvčí ministerstva financí ale na zprávu řekl, že v tuto chvíli se jednání o pomoci Evropě nevedou.

Spekulace už ve středu přispěly k silnějšímu růstu cen amerických akcií a přispěly i k růstu kurzu eura. To vůči dolaru za celý den zpevnilo asi o 1,3 procenta, než se části zisků vzdalo. Klíčové pro další vývoj kurzů měn bude zřejmě dnešní zasedání bankovní rady Evropské centrální banky (ECB). Objevují se totiž spekulace, že ECB rozšíří program odkupu dluhopisů, aby snížila napětí, které způsobila dluhová krize na periferii eurozóny. Pokud ECB nic takového neschválí, euro se podle analytiků zřejmě propadne až pod 1,30 USD.

Euro, které ve středu po zprávě Reuters vystoupilo až na 1,3183 USD, v závěru dnešního obchodování v Tokiu sestoupilo na 1,3105 USD. Obchodníci jsou před zasedáním rady ECB sice nervózní, kurz eura se ale drží výrazně nad téměř tříměsíčním dnem 1,2969 USD, kde byl v úterý.

"Pokud se ECB rozhodne s odkupem dluhopisů už nic nedělat, pak to může být pro trh evropských dluhopisů i pro euro dost špatné," poznamenal Mitul Kotecha, který je globálním šéfem devizové strategie ve finančním ústavu Crédit Agricole CIB v Hongkongu. "Pokud alespoň pootevřou dveře, mohlo by to zastavit pokles eura. Trhy ale chtějí vidět něco konkrétního," dodal k vyhlídkám eura Kotecha.

K japonskému jenu euro ztratilo 0,2 procenta na 110,36 JPY, australský dolar k jenu odepsal 0,3 procenta na 81,30 JPY, americký dolar pak zůstal bez větších změn na 84,13 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK