Prodej aut v USA vzrostl v listopadu meziročně o 17 procent

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. prosince (ČTK) - Prodej automobilů za listopad ve Spojených státech vzrostl meziročně o 17 procent. Statistiky výrobců tak v noci na dnešek ukázaly, že se na trh stabilně vrací spotřebitelská poptávka po propadu před rokem. Výsledek byl lepší, než se očekávalo.

Prodej za listopad v ročním přepočtu dosáhl téměř 12,3 milionu vozidel, což ve srovnání s říjnem znamená ustálenou úroveň. Spotřebitele do předváděcích center nalákaly před koncem měsíce slevy na nové vozy, které mnozí během hospodářské recese odkládali.

Ford Motor oznámil nárůst prodeje o 24 procent, Chrysler o 17 procent a General Motors o 11 procent. Údaj Fordu nezahrnuje divizi Volvo, kterou podnik v srpnu prodal čínské společnosti Geely.

"Pozorujeme, že se spotřebitelé na trh vracejí nejen kvůli tomu, že vůz potřebují, ale protože ho chtějí," uvedl analytik TrueCar Jesse Toprak. Dodal, že jde o významný posun od nákupních vzorců z posledních téměř dvou let.

Japonská Toyota Motor ale v listopadu v USA utrpěla propad prodeje o tři procenta. Dokresluje se tím, že Toyota ještě nezískala zpět důvěru kupujících, poté co před rokem začala svolávat k prohlídkám a opravám miliony vozů. Její tehdejší pověst kvality a bezpečnosti tím značně utrpěla, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK