Švýcarská ekonomika zrychlila meziroční růst na tři procenta

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 2. prosince (ČTK) - Švýcarská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,7 procenta, což je nepatrné oslabení tempa z předchozích 0,8 procenta ve druhém čtvrtletí. Meziročně ale růst zrychlila na tři procenta a překonala odhady analytiků. Informoval o tom dnes tamní statistický úřad. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 2,8 procenta.

"Dynamika růstu ve třetím čtvrtletí zůstala vysoká. Tak velké překvapení to není, i když je to nad našimi odhady," poznamenal analytik finančního ústavu Credit Suisse Fabian Heller.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že růst ve třetím čtvrtletí zpomalí až na 0,5 procenta. Data za druhé čtvrtletí byla přitom po revizi slabší, než podle předběžných údajů. Ty stanovily růst ve čtvrtletí na 0,9 procenta a meziroční tempo na 3,4 procenta.

"Ukázalo se, že hnací silou růstu je spotřeba. Samozřejmě se projevují dopady (na export), které nemají kořeny pouze ve švýcarském franku. Poněkud lepší než v prvním pololetí je rovněž dynamika globální ekonomiky. Je možné, že do budoucna se vliv kurzu franku ještě zvýší," dodal Heller k dalším vyhlídkám švýcarské ekonomiky.

Vývoj hrubého domácího produktu Švýcarska (v závorkách předběžné údaje): 3. ČTVRTLETÍ 2010 2. ČTVRTLETÍ 2010 Změna HDP proti předchozímu čtvrtletí 0,7 0,8 (0,9) Změna HDP meziročně 3,0 2,8 (3,4)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK