Nezaměstnanost ve Španělsku v listopadu opět vzrostla

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 2. prosince (ČTK) - Počet lidí, kteří jsou ve Španělsku registrování na úřadech práce jako nezaměstnaní, se v listopadu zvýšil o dalších 0,6 procenta a dosáhl 4,1 milionu. Uvedlo to dnes tamní ministerstvo práce. Počet nezaměstnaných se zvýšil už čtvrtým měsícem po sobě, a Španělsko tak nadále vykazuje nejvyšší míru nezaměstnanosti z celé Evropské unie. Ve třetím čtvrtletí míra nezaměstnanosti dosahovala 19,8 procenta.

Práci tak během listopadu ztratilo dalších 24.318 lidí. Nejvíce z nich bylo propuštěno v sektoru služeb, který podléhá značnému sezonnímu kolísání. Z tohoto odvětví, které má nejvíce nabídek práce v letních měsících, muselo v listopadu odejít více než 15.000 lidí. Naopak v sektoru stavebních prací a v průmyslu pracovní místa vznikla.

"Ten údaj potvrzuje, že tempo snižování počtu zaměstnanců klesá. Ve spojení s čísly o sociálním zabezpečení se ale domníváme, že ve čtvrtém čtvrtletí se míra nezaměstnanosti vrátí nad 20 procent," poznamenala ředitelka pro ekonomiku a strategii v makléřské společnosti Cortal Consors Estefania Ponteová.

Ministerstvo práce uvedlo, že počet zaměstnanců registrovaných v systému sociálního zabezpečení se meziročně snížil o 1,3 procenta. Růst počtu lidí bez práce byl ale v listopadu nejslabší za poslední dva roky.

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku je více než dvojnásobná, než činí průměr za EU. Od roku 2007, kdy na španělském realitním trhu splaskla cenová bublina a začala se snižovat důvěra spotřebitelů, už přišly o práci skoro tři miliony lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK