MF čeká schodek rozpočtu 156 mld. Kč proti schváleným 163 mld. Kč

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí očekává, že deficit státního rozpočtu letos bude 155,6 miliardy korun, schválený rozpočet přitom počítá se schodkem téměř 163 miliard korun. Vyplývá to ze Strategie financování státního dluhu pro rok 2011, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo financí.

Nižší schodek MF čeká díky úspoře úrokových nákladů státního dluhu. Ministr financí Miroslav Kalousek na dnešní tiskové konferenci uvedl, že letos úspora činí 21 miliard korun z původně plánovaných 57 miliard korun. Ve srovnání s loňskem stát uspořil letos na úrokových nákladech deset miliard korun. "Investoři tak ocenili závazek nové vlády transparentním způsobem dlouhodobě snižovat deficity veřejných rozpočtů a požadovali nižší rizikovou přirážku," uvedl ministr.

Schodky rozpočtů jsou přitom podle MF hlavním zdrojem růstu státního dluhu. Příští rok by měl schodek rozpočtu klesnout podle návrhu státního rozpočtu na 135 miliard korun. V roce 2012 počítá MF se schodkem 110 miliard korun a v roce 2013 s jeho poklesem na 100 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK