Reuters: Kvůli krizi v eurozóně se možná sejdou šéfové vlád EU

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 2. prosince (ČTK) - Kvůli dluhové krizi, která trápí eurozónu, se možná sejdou šéfové vlád zemí Evropské unie. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj ze španělské vlády. Podle něj ale bude záležet na tom, jaký bude výstup z dnešního zasedání bankovní rady Evropské centrální banky (ECB). V současné době se podle zdroje vedou mezi šéfy vlád debaty, zda je vrcholná schůzka nutná, anebo ne.

"Pokud signál od ECB nebude dostatečný, pak se nutnost uspořádat schůzku lídrů zvýší. Výsledek schůzky ECB ale může všechno změnit," řekl zdroj. Na finančních trzích v posledních hodinách gradují spekulace, že by ECB mohla rozšířit program odkupu vybraných cenných papírů, aby snížila napětí, které kvůli dluhové krizi v eurozóně na trzích panuje.

Některé zdroje ale tvrdí, že ECB dnes k žádné změně nepřistoupí, ačkoliv tlak trhu je značný. V takovém případě by podle analytiků euro zřejmě opět začalo klesat.

Euro ve středu výrazně zpevnilo po zprávách, že Spojené státy jsou ochotny podpořit rozšíření evropského stabilizačního fondu. Zpráva pochází rovněž od zdroje agentury Reuters, mluvčí amerického ministerstva financí ji však zpochybnil. Podle něj se nyní o žádné pomoci Evropě nejedná. Zdroj řekl, že USA by k tomuto účelu využily Mezinárodní měnový fond.

Evropský stabilizační fond EFSF má ve formě úvěrů a garancí k dispozici 750 miliard eur (asi 18,7 bilionu Kč). Z toho 440 miliard eur by v případě nutnosti poskytly státy eurozóny, 60 miliard eur Evropská komise a zbylých 250 miliard eur MMF. Stabilizační fond má pomoci zemím, které by si nebyly schopny zajistit peníze na obsluhu dluhu běžně na finančních trzích.

Na vytvoření stabilizačního fondu se EU dohodla letos na jaře v reakci na problémy, do nichž se dostalo Řecko. Fond byl zřízen pouze na tři roky, po roce 2013 jen má nahradit stálý krizový mechanismus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK