Španělsko bez problémů prodalo dluhopisy, zaplatí ale vyšší úrok

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Paříž 2. prosince (ČTK) - Španělsko dnes prodalo další státní dluhopisy, jejichž prodej byl dlouho předem plánován. Zájem o cenné papíry byl sice vysoký, aukce k sobě ale poutala pozornost hlavně kvůli výši úroků, jaké bude muset země platit. Potvrdily se tak obavy, že Španělsko je sice schopné si peníze na běžné fungování státu zajistit na trhu, ale za mnohem horších podmínek než v minulosti.

Státní dluhopisy dnes v rámci pravidelných aukcí prodávala také Francie. Ta ale dopadla lépe.

Španělské ministerstvo financí prodalo státní dluhopisy za 2,47 miliardy eur (asi 61,6 miliardy Kč) se splatností tři roky. Zájem o dluhopisy byl přitom asi dvakrát vyšší, než kolik jich úřad nabízel. Centrální banka ale uvedla, že průměrný roční úrok z prodaných papírů vzrostl na 3,7 procenta, zatímco v minulé aukci letos v říjnu činil jen 2,5 procenta.

Ministerstvo mělo v plánu prodat státní dluhopisy v objemu 1,75 až 2,75 miliardy eur, nakonec ale přijalo nabídky na zmíněných 2,47 miliardy eur. Španělsko se snažilo využít příznivější situace, neboť ve středu mu klesly tržní sazby v očekávání, že Evropská centrální banka dnes přijme opatření, která by zmírnila napětí na trhu.

Státní dluhopisy dnes prodávala i Francie, která umístila cenné papíry splatné v roce 2017, 2018 a 2025. Za jejich prodej dohromady získala asi 5,4 miliardy eur (zhruba 134,8 miliardy Kč), čímž zároveň uzavřela prodej dluhopisů plánovaný na letošní rok. Tuto aukci, i když byla také součástí plánovaného prodeje dluhopisů, trh pozorně sledoval proto, aby se ujistil, že poptávka po dluhopisech klíčových zemí eurozóny nijak neutrpěla.

Vzhledem k tomu, že dluhopisy, které prodávala Francie, mají mnohem delší dobu splatnosti, byl s nimi spojen i vyšší úrok. Ten byl ale stále o mnoho nižší než v zemích na periferii eurozóny. Dluhopisy splatné v roce 2017 mají průměrný výnos 2,62 procenta, výnos dluhopisů splatných o rok déle činí 2,92 procenta. Poslední tranše dluhopisů splatných v roce 2025 s sebou nese roční výnos 3,57 procenta.

Prodej státních dluhopisů je pro každý stát rutinní záležitostí. Výnos z prodeje cenných papírů slouží k zajištění běžných potřeb státu. V poslední době si ale finanční trhy i média průběhu aukcí státních dluhopisů všímají mnohem víc, a to v souvislosti s dluhovou krizí v eurozóně. Ta je jednou z hlavních příčin, proč se řadě zemí obsluha dluhu prodražuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK