Italská UniCredit chystá expanzi hlavně v Rusku, Turecku a Polsku

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 2. prosince (ČTK) - Italská bankovní skupina UniCredit, která podniká i v České republice, se chce v chystané expanzi ve střední a východní Evropě soustředit na Rusko, Turecko a Polsko, protože je řadí mezi nejatraktivnější země regionu. Skupina v něm chce v dalších pěti letech otevřít 900 nových poboček, nyní jich má 3860.

Nový generální ředitel banky Federico Ghizzoni dnes také uvedl, že se banka obává některých problémových zemí v regionu. Jmenoval Kazachstán, Ukrajinu a v menší míře i Bulharsko a Rumunsko.

O konkrétních plánech s těmito zeměmi se ale odmítl podrobněji zmínit. Média spekulovala, že se největší italská banka chystá některá aktiva v regionu prodat. UniCredit uvádí, že region roste rychleji než zbytek jejích aktivit. Akcie podniku pak vzrostly o 2,9 procenta.

Divize banky ve střední a východní Evropě je aktivní v 19 zemích a je klíčovým prvkem výnosů skupiny. Region jí vytváří 56 procent zisku před zdaněním.

Ghizzoni dodal, že Rusko, Turecko a Polsko budou mít na plánovaných investicích do regionu lví podíl. Banka předpokládá, že jí tyto tři země vytvoří 75 procent všech tržeb v regionu. S investicemi ale počítá i pro Rumunsko a Maďarsko.

Rozšíření poboček UniCredit v regionu je přitom podle Ghizzoniho nízké. Zatímco v Itálii má skupina 569 bankovních poboček na milion obyvatel, ve střední a východní Evropě je to 236 poboček, napsala agentura Reuters.

UniCredit Bank je v Česku čtvrtou největší bankou podle objemu aktiv. Banka začala rozšiřovat také svoji českou pobočkovou síť, a to pomocí obchodních míst postavených na principu franšízy. První takovou pobočku banka otevřela na počátku listopadu v Otrokovicích a do konce roku by měly následovat ještě tři nebo čtyři, desítky dalších pak v roce 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK