ECB nechala základní úrok beze změn, trh čeká na Tricheta

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 2. prosince (ČTK) - Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta, kde ji nepřetržitě drží už více než rok a půl. Finanční trhy ale mnohem víc zajímá, zda ECB přistoupí k dalším opatřením, která by zabránila rozšíření dluhové krize v eurozóně. Podrobnosti oznámí na tiskové konferenci prezident ECB Jean-Claude Trichet.

Změnu sazeb nepředpokládal nikdo z analytiků, které oslovila agentura Reuters. Většina ekonomů nyní očekává, že sazby zůstanou beze změn alespoň do konce příštího roku.

Trhy nyní čekají, co Trichet řekne k dluhové krizi v eurozóně. Tisková konference začne ve 14:30 a podle části analytiků by ECB mohla rozšířit nynější program odkupu vybraných cenných papírů, aby situaci v eurozóně pomohla zklidnit. Po schválení pomoci Irsku jsou totiž finanční trhy stále pod silným tlakem.

Analytici ale nejsou v názoru na postup ECB jednotní a někteří tvrdí, že ECB dosavadní opatření zatím nebude měnit. Je ale pravděpodobné, že by ECB mohla komerčním bankám prodloužit nabídku neomezeného přístupu k úvěrům za pevnou úrokovou sazbu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK