Prodej aut v Německu v listopadu klesl o šest procent

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. prosince (ČTK) - Prodej automobilů v Německu se v listopadu meziročně snížil o šest procent na 262.500 vozů. Oznámil to dnes Svaz mezinárodních výrobců automobilů (VDIK). Tempo poklesu tak zpomalilo oproti předchozím měsícům. V období od ledna do listopadu se prodej propadl o čtvrtinu na 2,69 milionu vozů.

Poptávka po automobilech v Německu byla těžce zasažena koncem vládního programu šrotovného. Prezident VDIK Volker Lange nicméně uvedl, že v prosinci by se prodej mohl vrátit k růstu.

Svaz německého automobilového průmyslu (VDA) předpověděl, že prodej automobilů v Německu by se měl v příštím roce zvýšit o šest procent na 3,1 milionu vozů. V letošním roce počítá VDA s prodejem 2,92 milionu vozů, napsala agentura Reuters.

Svaz rovněž uvedl, že produkce německého automobilového sektoru by měla napřesrok stoupnout o pět procent na téměř 5,8 milionu vozů. Export by se měl zvýšit rovněž o pět procent na 4,4 milionu vozů.

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. Ukončování či omezování programů šrotovného tlačí dolů poptávku po automobilech také na dalších předních evropských trzích. Ve Francii se prodej v listopadu meziročně snížil o více než desetinu a ve Španělsku se propadl o více než čtvrtinu.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK