Mikloš: Finanční pomoc zemím eura nepomůže, nutné jsou reformy

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 2. prosince (ČTK) - Slovenský ministr financí Ivan Mikloš dnes podrobil kritice politiku Evropské unie a Evropské centrální banky, která chce řešit dluhovou krizi okrajových zemí eurozóny zaplavováním trhů peněžní likviditou a spoléháním se na mechanismy finanční pomoci ohroženým státům. Pumpování peněz je nutné zastavit, protože eurozóně v krizi pomohou hlavně strukturální reformy, řekl Mikloš v rozhovoru pro agenturu Reuters.

"Zastavení expanzivní měnové politiky a pumpování dalších peněz do ekonomiky by pomohlo vyčistit trhy a obnovit rovnováhu. Pokud se to neudělá, bude hrozit, že problémy se jen nabalí," řekl Mikloš. Dodal, že dočasný stabilizační fond pro eurozónu ani chystaný permanentní mechanismus státních bankrotů situaci nevyřeší.

Ministr je přesvědčen, že podmínkou řešení nynějších problémů s dluhy jsou pro země západní Evropy zásadní reformy systému důchodového zabezpečení a zdravotnictví. Podobné reformy Slovensko prodělalo v minulém desetiletí, což zde vedlo k nastartování rychlého ekonomického růstu.

Mikloš označil program odkupování vládních dluhopisů, který v květnu přijala Evropská centrální banka, za jasné porušení jejích principů, a pumpování nových peněz do ekonomiky za odkládání nutného vyčištění trhů. Proti odkupování dluhopisů se staví i němečtí činitelé, zejména guvernér Bundesbanky Axel Weber.

ECB na dnešním zasedání své bankovní rady rozhodla, že v programu nákupů dluhopisů bude pokračovat. Oznámila také, že vzhledem k nové vlně dluhopisové krize v okrajových zemích eura prodluží krizovou podporu bankovní likvidity pomocí neomezených úvěrů s pevným úrokem.

"Nacházíme se v začarovaném kruhu. Je iluzí, že by další pumpování peněz tento problém vyřešilo," řekl Mikloš.

Ministr také uvedl, že mezi členy eurozóny "cítí tlak na směřování k fiskální unii", to znamená centrálně přijímané rozpočtové politice a jednotné ekonomické vládě. Dodal však, že si něco takového reálně nedovede představit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK