Euro po zprávě, že ECB bude nadále kupovat dluhopisy, roste

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. prosince (ČTK) - Euro se dnes na trzích pohybovalo oběma směry, odpoledne však posílilo. Evropskou měnu podpořila zpráva, že Evropská centrální banka bude nadále nakupovat vládní dluhopisy zemí eurozóny. Naopak prezident ECB Jean-Claude Trichet ve svém projevu zklamal investory, protože neoznámil žádný nový agresivnější program odkupu dluhopisů.

V 17:10 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,29 procenta na 1,3174 USD. K jenu však mírně oslabilo o 0,05 procenta na 110,57 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,33 procenta na 83,92 JPY.

Analytici však upozorňují, že euro bude i nadále pod tlakem a očekávají jeho pokles. Důvodem jsou obavy o finanční zdraví zemí eurozóny. "Dokud nebude současná velmi zpolitizovaná situace vyřešena, euro bude pravděpodobně nadále v blízké budoucnosti pod tlakem," uvedl manažer fondu GLC Aston Chan.

Bankovní rada ECB dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta. Rozhodla se rovněž prodloužit svůj program levných úvěrů na podporu likvidity bank ohrožených zemí eurozóny nejméně do dubna 2011. Banka tím reaguje na šíření dluhopisové krize z Řecka a Irska do dalších zemí eura.

Ke ztrátám dolaru vůči jenu přispěla nejnovější zpráva o vývoji počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Počet žadatelů se minulý týden opět zvýšil, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK