Americké akcie posílily díky údajům o maloobchodních tržbách

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne posílily díky příznivým údajům o vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) prodloužit program levných úvěrů pro komerční banky navíc zmírnilo obavy z dluhové krize v eurozóně.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index zvýšil o 0,9 procenta na zhruba 11.353 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o procento na 1218 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,9 procenta na 2571 bodů.

K růstu výrazně přispěly bankovní společnosti. "ECB a americká centrální banka naznačují, že tento sektor nenechají padnout," uvedla analytička Kim Caugheyová Forrestová ze společnosti Fort Pitt Capital Group. "Poskytují bankám léta na vyřešení problémů, v nichž se nachází," dodala.

Náladu na trhu podpořily rovněž překvapivě příznivé zprávy některých amerických maloobchodních společností o listopadových tržbách. "Obavy se zmírňují. Ekonomika nepadá ze srázu, což poskytuje investorům záblesk naděje," řekla Caugheyová Forrestová.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK