Ocenění Firma roku 2010 získala firma 5M z Kunovic

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Ocenění soutěže Firma roku 2010 získal výrobce a inovátor sendvičových a kompozitních materiálů 5M z Kunovic. Živnostníkem roku 2010 se stal liberecký pekař a cukrář Jiří Bláha. Výsledky pátého ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora podnikání v Česku, oznámila ČTK pořádající agentura Bison & Rose.

Titul Rebel roku 2010, která je určena pro firmy s nejlepší péčí o zákazníky, si odnesl provozovatel portálu Fler.cz Jiří Kubeš z Jihomoravského kraje. Ocenění Odpovědná firma 2010 získala společnost TES Vsetín. Tato kategorie je vyhlašována v rámci nejprestižnějších podnikatelských soutěží v ČR Firma roku a Živnostník roku letos poprvé.

Společnost 5M Kunovice byla založena v roce 1992 ve dvou lidech. Dnes zaměstnává 120 lidí a pasuje se tak na významného regionálního zaměstnavatele. Podniká v oboru vývoje a výroby základních materiálů, polotovarů i konečných dílů do letectví a kosmických aplikací. Porota ocenila především právě výzkumnou činnost společnosti a schopnost prosadit se v nelehkém oboru. "Naše výrobky jsou sice ve vesmíru, ale ještě se nám nepodařilo pořádně proniknout do světa. Proto máme neskromný cíl být světovým lídrem,“ řekl ředitel firmy Antonín Zelinka.

Bláha začal podnikat v září 1990 v panelákovém bytě. Dnes se z malé výrobny stala liberecká síť pekáren, která dokáže čelit i tlaku velkých obchodních řetězců. "Denně obsloužíme kolem 15.000 lidí. Klademe velký důraz na kvalitu našich služeb a snažíme se neustále rozvíjet, abychom se stali v našem kraji dominantním hráčem," uvedl Bláha.

Kubešův nápad zprovoznit internetové tržiště Fler.cz je ve střední Evropě unikátním počinem, který umožňuje desetitisícům tvůrců, umělců, designérů a módních návrhářů nabízet svoji ruční tvorbu, umění a design k prodeji. Netradičními specifiky projektu jsou především inovativní způsob e-prodeje a neobvyklé spojení prodeje s vysoce rozvinutými sociálními funkcemi.

TES Vsetín vyhrál za svůj propracovaný systém benefitů pro zaměstnance a jejich rodinné příslušníky. Pořádá dny otevřených dveří, poskytuje bezplatně zbytkové materiály pro praktické vyučování na základních školách, má navázanou úzkou spolupráci s řadou odborných středních a vysokých škol v regionu. Zaměstnává tělesně postižené, ředitelé jsou součástí poradních sborů úřadů práce a firma se významně se podílí na zajištění přepravy tělesně postižených ve Vsetíně.

Letošního pátého ročníku soutěže, který pořádá agentura Bison & Rose ve spolupráci s Hospodářskou komorou, Asociací malých a středních podniků a dalšími partnery, se zúčastnilo 2681 firem a 1442 živnostníků. Do finále se probojovalo po deseti firmách a živnostníků ve 14 krajích.

V krajských kolech byly soutěžící firmy hodnoceny na základě hodnocení vypočítaného z rentability, likvidity, zadluženosti, aktiv, ziskovosti a produktivity firmy, ratingu Hospodářské komory a hodnocení poroty. Ve finále pak odborná porota posuzovala firmy na základě prezentace a znalosti podnikatelského prostředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK