Ceny ropy vzrostly na dvouletá maxima, Brent nad 90 dolary

02.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes vystoupily na maxima za více než dva roky a severomořská ropa Brent překročila hranici 90 dolarů za barel. Ropný trh čerpal podporu z poklesu dolaru vůči euru a z růstu akcií, které reagovaly na příznivé údaje z americké ekonomiky.

Ropa Brent vystoupila kolem 20. hodiny SEČ o 1,60 dolaru k 90,50 dolaru za barel a nad 90 dolarů se vyhoupla poprvé od října 23008. Americká lehká ropa WTI posílila v závěru o dolar a čtvrt na rovných 88 dolarů, což byla nejvyšší závěrečná cena od října 2008 a kousek od průběžného dvouletého maxima 88,63 USD z 11. listopadu.

Cenám komodit pomohlo oslabení dolaru k euru, jehož kurz dnes oživil díky tomu, že Evropská centrální banka podpořila vládní dluhopisy zemí ohrožených dluhovou krizí novými nákupy. Trhy to zaskočilo, protože šéf ECB Jean-Claude Trichet se na odpolední tiskové konferenci o žádném plánu posílit program nákupů dluhopisů nezmínil.

Ropu podpořil růst akcií, který v Evropě čerpal ze zásahu ECB a v USA z příznivých ekonomických údajů. Vedle říjnového růstu uzavřených dohod o koupi obytného domu pomohly ropnému trhu i zprávy největších maloobchodních firem o růstu tržeb. Údaje naznačovaly postupující oživování americké ekonomiky s příznivým vlivem na poptávku po energii.

Na cenu ropy měl kladný vliv i růst termínových cen ropných produktů. Cenovým lídrem zde zůstal benzin, jehož termínové ceny rostou kvůli napjatým dodávkám na východním pobřeží USA.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 90,48 88,87 New York - Nymex WTI leden 88,00 86,75

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK