Japonské akcie smazaly většinu zisků, přidaly pouze 0,1 procenta

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. prosince (ČTK) - Japonské akcie zůstaly v závěru týdne prakticky beze změn, i když v prvních minutách obchodování vykazovaly téměř procentní zisk. O ten během dne přišly, neboť velká část investorů se rozhodla prodávat. Na devizových trzích se přestal zvyšovat kurz eura, měna ale udržela většinu zisků, které nabrala ve čtvrtek.

Hlavní index Nikkei 225 přidal 9,80 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,1 procenta na hodnotě 10.178,32 bodu. Krátce po zahájení se přitom vyšplhal až na 10.254 bodů, pak ale prakticky celý den už jen oslaboval. Širší index Topix přidal 0,2 procenta na 879,22 bodu.

Akcie mimo jiné těžily z příznivé statistiky ze Spojených států, hlavně pak z růstu maloobchodních tržeb a výrazného nárůstu plánovaného prodeje domů. To jsou podle analytiků další důkazy, že největší ekonomika světa je na cestě oživení a návrat do recese je nepravděpodobný.

Na devizových trzích se přestal zvyšovat kurz eura, které nabralo zisky po čtvrtečních spekulacích, že Evropská centrální banka (ECB) zahájila masivní nákupy dluhopisů vlád z okrajových zemí eurozóny. Bankovní rada ECB ve čtvrtek podle očekávání nechala základní úroky beze změn, komerčním bankám ale prodloužila nabídku neomezených úvěrů za pevný úrok

Kurz eura k dolaru se téměř nezměnil a ustálil se na 1,3220 USD. Euro k jenu o 0,1 procenta oslabilo a dostalo se na 110,58 JPY, dolar k jenu také odepsal 0,1 procenta na 83,72 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK