ČSÚ: Ceny pohonných hmot klesly o zhruba 15 haléřů

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 u čerpacích stanic v uplynulém týdnu klesla o 15 haléřů na průměrných 31,61 koruny za litr. Motorová nafta zlevnila o 16 haléřů na 30,95 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Benzin Special 91 zlevnil na průměrných 31,04 Kč za litr, což je o 16 haléřů méně než v předchozím týdnu. Cena plynu LPG klesla o 11 haléřů na průměrných 14,89 koruny za litr.

Ceny benzinu a nafty pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích údajů z neděle Natural 95 zlevnil o osm haléřů na 31,38 koruny za litr a Cena nafty se snížila o devět haléřů na 30,62 Kč/l.

Podle analytika Jana Šimka ze společnosti Broker Consulting pokles z uplynulého týdne narovnal předchozí prudký růst cen. "Nyní je ovšem velmi těžké predikovat další cenový vývoj," uvedl. "Na straně nabídky tlačí na růst cen benzinu a nafty oslabující koruna, která výrazně ztrácí jak vůči euru, tak dolaru. Navíc aktuálně rostou i ceny ropy. Ovšem na straně poptávky řádí zimní počasí, které mnoho řidičů odradí od vyjetí na silnice," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK