Průzkum MF: Česká ekonomika letos poroste v průměru o 2,2 pct.

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Česká ekonomika v letošním roce poroste o 1,8 až 2,7 procenta, v průměru tedy o 2,2 procenta. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí sestavených na základě prognóz 15 tuzemských odborných institucí. Příští rok by měla ekonomika v průměru růst o dvě procenta. Výhled na roky 2012 a 2013 pak počítá s růstem HDP o 2,9, respektive o 3,4 procenta.

Míra nezaměstnanosti by měla letos podle výběrového šetření pracovních sil činit 7,6 procenta a dosáhnout tak vrcholu. V roce 2011 by se měla nezaměstnanost snížit mírně na 7,5 procenta, přičemž pod sedm procent klesne podle odhadů až v roce 2013.

Po loňské stagnaci objemu mezd a platů by podle aktuálních prognóz měly mzdy a platy v letošním roce vzrůst o 0,9 procenta. Příští rok by pak měly mzdy růst už o dvě procenta a v roce 2013 až o 3,5 procenta. "Očekává se, že v letech 2011 až 2013 bude docházet ke zrychlování růstové dynamiky, ta by však neměla dosáhnout úrovní před rokem 2009," uvedlo MF.

Průměrná míra inflace by podle prognóz jednotlivých institucí a firem měla letos činit 1,5 procenta a již příští rok přesáhnout dvouprocentní hranici. Postupně by tak měla vystoupat až na 2,3 procenta v roce 2013.

Průzkum prognóz pořádá MF od roku 1996, a to dvakrát ročně. Cílem je získat představu o názorech odborné ekonomické veřejnosti na předpokládaný vývoj ekonomiky. Poslední průzkum se uskutečnil v květnu. Výsledky vycházejí z předpovědí 15 tuzemských institucí - Atlantic, Bank of America Merrill Lynch, CERGE-EI, ČNB, ČSOB, Generali PPF Asset Management, ING, Komerční banka, ministerstvo financí, ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo práce a sociálních věcí, Patria, Raiffeisen, Svaz českých a moravských výrobních družstev, UniCredit. K nim byly přiřazeny i prognózy dvou mezinárodních institucí - MMF a OECD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK