Čína mění postoj k měnové politice, trh čeká zvyšování sazeb

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 3. prosince (ČTK) - Čína opouští dosavadní mírně uvolněnou měnovou politiku a přechází k politice obezřetné. Tu sice nijak blíže nedefinovala, podle analytiků to ale znamená, že Čína je připravena zvýšit úrokové sazby. Tamní centrální banka zatím jen zvyšovala požadavky na výši povinných minimálních rezerv, rychlejší růst inflace jí ale nedává mnoho možností, jak účinně snížit množství peněz v oběhu.

O změně přístupu k měnové politice rozhodlo čínské politbyro. Jeho rozhodnutí lze podle agentury Reuters považovat za bod zvratu v dosavadním přístupu a je možné, že kromě vyšších sazeb tato změna přinese i přísnější kontrolu úřadů nad poskytováním dalších úvěrů.

Úředníci také oznámili, že Čína zachová proaktivní fiskální politiku. To znamená, že vláda chce pokračovat v investicích, přestože je zároveň odhodlána zpřísňováním měnové politiky bojovat proti inflaci. O změnách čínské měnové politiky jednali několik týdnů poradci tamní centrální banky a dnešní souhlas politbyra patrně završil zásadní změny, které nyní Peking zavede do praxe.

"Znamená to, že za účelem řízení likvidity a ovlivňování inflace mohou být nyní využity všechny možné nástroje měnové politiky," řekl ekonom Ken Peng z banky Citigroup v Pekingu. "V minulosti jsme se jasně zaměřovali na administrativní opatření, do budoucna bychom ale mohli využívat i další opatření na úpravu cen prostřednictvím úrokových sazeb," dodal. Peng čeká, že Čína do konce příštího roku zvýší úrokové sazby pětkrát.

Míra inflace v Číně v říjnu vystoupila na 4,4 procenta, a dostala se tak nejvýše za více než dva roky. Za růstem cenové hladiny jsou přitom hlavně potraviny, což je pro Peking obzvlášť znepokojivé. Výrobní inflace v říjnu vzrostla dokonce na pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK