Pražská burza opět roste tažena akciemi ČEZ, NWR, CME a Erste

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Pražská burza navázala na předchozí růst, index PX krátce před 11:00 přidal 0,68 procenta na 1173,6 bodu. Nejvíce táhne index růst akcií elektrárenské společnosti ČEZ, těžařské NWR, mediální CME a Erste Group Bank. Komerční banka index naopak tlačí opačným směrem, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Akcie ČEZ posílily o 0,72 procenta na 771,50 koruny. V mazání nedávných ztrát pokračují akcie CME, které stouply o 1,63 procenta na 374,50 koruny.

Pavol Mokoš z Patria Direct uvedl, že pokud se CME podaří zavřít na těchto úrovních, připíše si první týdenní zisk po sérii šesti týdenních propadů a teprve druhý týdenní zisk za poslední dva měsíce.

Server Patria.cz uvedl, že analytici KBC Securities zvýšili pro akcie CME doporučení na "držet" z "prodat", ale snížili současnou "férovou" cenu o čtyři procenta na 19 USD (asi 359 Kč).

Třetím dnem v řadě rostou akcie NWR, dnes zatím o 1,91 procenta na 218,60 koruny. Titulu podle Mokoše pomáhá studené počasí v Evropě, které žene ceny uhlí na dvouletá maxima.

Cenné papíry Erste Bank si připsaly 0,65 procenta na 818,50 koruny. Akcie druhého bankovního titulu - Komerční banky naopak oslabily o 0,16 procenta na 4373 korun, přičemž objem dnešních s nimi zatím předčil i tradičního vítěze ČEZ.

Server Patria.cz upozornil, že u akciového indexu středoevropských akcií CECE Composite Index dojde 17. prosince ke změnám vah - váha českého trhu klesne o 0,69 procentního bodu, ČEZ stoupne o 0,44 procentního bodu, Erste Bank klesne o 0,79 procentního bodu a Komerční banka klesne o 0,13 procentního bodu.

"Navzdory největší dvoudenní rally od července si drží západoevropské trhy pozitivní náladu. Investoři vyčkávají na odpolední makrodata z amerického trhu práce, který je v očích investorů klíčem k růstu největší ekonomiky světa," uvedl Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK