Čína se odvolala proti rozhodnutí WTO, které podpořilo cla v USA

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 3. prosince (ČTK) - Čína se odvolala proti rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO), jejíž komise potvrdila právo Spojených států zavádět mimořádná cla na to čínské zboží, které je podle Washingtonu dotované a neférově oceněné. Uvedl to dnes člen čínské mise u ženevské organizace.

Čína předložila odvolání tuto středu. Komplikovaný případ řeší, jak hodnotit zboží ze země, která není tržní ekonomikou a kde stát ovlivňuje ceny. Kauza ale také ukazuje, jak Číně ve světovém obchodu roste sebevědomí.

Čína napadla způsob, jakým Spojené státy vypočítávají cla. Také se jí nelíbí, že čínských výrobků se týkají dvojí sankce, a to protidumpingová cla na neférově oceněné zboží a odvetná cla na dotované produkty.

Původní rozhodnutí organizace z 22. října podpořilo nárok dovozce stanovit cla na zboží z netržních ekonomik jako odškodnění za neférové ceny a dotace. Odvolací orgán WTO teď má na rozhodnutí 90 dnů.

Dva roky trvající spor se týká cel, která uvalily Spojené státy na dovoz čínských ocelových trubek, terénních pneumatik a tkaných pytlů.

Čína se jako největší světový vývozce často setkává s obchodními protiopatřeními jiných zemí. Stala se ale také expertem na to, jak s globálním obchodním systémem zacházet, otevírá vlastní obchodní kauzy a odvolává se proti verdiktům, které jsou pro ni nepříznivé, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK