Dráhy vypsaly tendr na modernizaci motorových vozů za 286 mil. Kč

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - České dráhy dnes vypsaly tendr v hodnotě 286 milionů korun na modernizaci 11 dvoudílných motorových jednotek vzniklých přestavbou ze starších motorových a přípojných vozů řady 810 a 010. Soupravy budou jezdit v Pardubickém, Středočeském a Moravskoslezském kraji. ČD to oznámily v tiskové zprávě.

Modernizace vozů, známých například pod lidovým označením "kufr", se uskuteční v rámci Regionálních operačních programů za spolufinancování Evropské unie. Vítěz soutěže musí dodat všech 11 souprav do 16 měsíců od podpisu zakázky.

Modernizované soupravy mají nabídnout vyšší komfort oproti současným motorovým vozům ze 70. let. Cestující budou moci využít nový interiér s čalouněnými sedačkami, o průběhu cesty bude informovat audiovizuální informační systém, pro objemná zavazadla a jízdní kola bude v soupravě vyčleněný větší prostor. Jeden z vozů bude mít nízkopodlažní nástup, který ocení především starší cestující, maminky s kočárky nebo vozíčkáři, pro které bude upraveno také sociální zařízení.

Podobnou zakázku vypsaly dráhy již v listopadu, kdy poptávaly modernizaci 62 jednotek v hodnotě téměř 1,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK