Madrid schválil kroky k ozdravení rozpočtu včetně privatizace

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 3. prosince (ČTK) - Španělská vláda dnes schválila balík nových úsporných i prorůstových opatření, která mají snížit rozpočtový deficit a uklidnit obavy finančních trhů z dluhových potíží země. Madrid plánuje prodat podíly ve státní loterii a největších letištích, vzít podporu v nezaměstnanosti dlouhodobě nezaměstnaným, ale i snížit daně malým firmám.

O Španělsku se na finančních trzích mluví od minulého měsíce jako o budoucím možném adeptu na finanční pomoc Evropské unie. Na rozdíl od Řecka, Irska popřípadě Portugalska je však čtvrtá největší ekonomika eurozóny na záchranu svými partnery v unii příliš velkým soustem.

Španělsko chce v rámci nového balíku prodat 30 procent podílu v lukrativní státní loterijní společnosti a až 49 procent akcií letištního operátora AENA. Hodlá také předat do soukromé správy největší domácí letiště v Madridu a Barceloně. Vláda by měla rovněž přestat od února vyplácet měsíčně 420 eur (10.500 Kč) nezaměstnaným, kteří již nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Rozhodnutí vlády Josého Luise Zapatera má přesvědčit investory, že čtvrtá největší ekonomika eurozóny podniká rázné kroky ke stabilizaci veřejných financí a nebude potřebovat vnější pomoc. Španělsko po globální krizi trpí vysokým rozpočtovým deficitem a nepříznivými vyhlídkami ekonomického růstu. Španělská ekonomika byla v době boomu jednostranně závislá na stavebnictví, které je po splasknutí realitní "bubliny" v hluboké depresi. V posledním desetiletí od zavedení eura navíc ztrácela konkurenceschopnost v zahraničním obchodě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK