Litvínovská rafinerie má sníženou kapacitu, ráno v ní hořelo

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litvínov (Mostecko) 3. prosince (ČTK) - V litvínovském závodě České rafinérské dnes hořelo. Během údržby začala hořet část provozu výroby pohonných hmot, nikomu se ale nic nestalo, uvedla firma. Firma připouští, že jedna ze dvou jejích rafinérií kvůli tomu může mít v příštích dnech sníženou kapacitu, kterou se bude snažit vykrýt druhou rafinérií. Mluvčí firmy Aleš Soukup naznačil, že nejhorším výsledkem by mohl být nedostatek pohonných hmot na trhu.

"Tato událost bude mít vliv na snížení kapacity provozování litvínovské rafinérie. Česká rafinérská a obchodní organizace jejich vlastníků vyvíjejí aktivity, aby tato nehoda neovlivnila zásobování trhu pohonných hmot pohonnými hmotami," uvedl Soukup.

Příčiny a především rozsah poškození se teprve zjišťují. "Probíhají analýzy a výpočty, subjektivně lze ale říci, že jde o poškození malé," řekl ČTK Soukup. Česká rafinérská se podle něj pokusí případný výpadek vykrýt svou druhou rafinérií v Kralupech nad Vltavou a i v litvínovském závodě se pokusí výrobu upravit tak, aby produkce neklesla.

Hořelo v prostoru hydrokrakovací jednotky. Krakování je základním postupem pro výrobu pohonných hmot, které se při něm vydělují za vysoké teploty ze vstupní ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK