Bundesbanka zlepšila odhad růstu německé ekonomiky na 3,6 pct

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 3. prosince (ČTK) - Německá centrální banka zlepšila odhad růstu německé ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta. V poslední předpovědi z června přitom předpovídala, že se hrubý domácí produkt Německa po loňském propadu kvůli dopadům finanční krize letos zvýší jen o 1,9 procenta. Bundesbanka dnes uvedla, že předpovídá Německu výraznější hospodářský růst do roku 2012.

Na příští rok banka zlepšila odhad růstu z 1,4 procenta na dvě procenta a v roce 2012 by se pak mohl růst zmírnit na 1,5 procenta. Představitelé banky v posledních měsících říkali, že růst HDP v Německu zřejmě překročí tříprocentní hranici.

Prognózy od centrální banky jsou mírně lepší, než uvádí poslední výhled německé vlády. Ta počítá s růstem o 3,4 procenta letos a o 1,8 procenta v příštím roce.

Kondice německé ekonomiky, která se orientuje na export, se letos výrazně zlepšila. Ještě v minulém roce klesla o rekordních 4,7 procenta. Bundesbanka zároveň zmínila, že krize s dluhy některých evropských států a kolísání finančních trhů představují pro její předpovědi riziko, že je bude muset revidovat dolů.

Po hospodářské recesi sice ještě přetrvává v ekonomice nejistota, Bundesbanka ale již v létě předpověděla, že se počet nezaměstnaných v příštím roce sníží na 3,4 milionu lidí a nezaměstnanost na osm procent.

Díky tomu, že se růst opět nastartoval, ale počet nezaměstnaných již klesl pod hranicí tří milionů. Podle Bundesbanky se míra nezaměstnanosti pravděpodobně sníží pod sedm procent v roce 2012, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK