Akcie na pražské burze ve 48. týdnu stouply o 3,5 procenta

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3.prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu rostly, index PX přidal 3,51 procenta na 1166 bodů. Nejvíce posilujícím titulem týdne byla opět technologická firma KIT digital, naopak nejvýrazněji oslabovaly akcie developera ECM. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Konec listopadu byl ve znamení výprodejů, které jakoby s koncem měsíce prozatím skončily. Naopak začátek posledního měsíce roku byl pro akciové trhy pozitivní vzpruhou. Hlavní událostí týdne pro globální trhy bylo opětovně probuzení tématu evropská dluhová krize," uvedl analytik Atlantik FT Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucím titulem týdne byla společnost KIT digital, která proti minulému týdnu stoupla o 7,9 procenta na 259 Kč. Naopak nejvíce klesající akcií na pražské burze byla ECM, která klesla o šest procent na 86,40 Kč. Společnost reaguje nadále negativně na špatné výsledky zveřejněné již dříve a investoři se zamýšlejí nad jeho dalším setrvání v podnikání, upozornil Vaníček

Pro příští týden očekává, že tématem pro investory zůstane zadlužení některých zemí eurozóny a schůzky představitelů EU, kde se o něm pravděpodobně bude diskutovat. "Celkově odhadujeme v průběhu nadcházejícího týdne roztěkané obchodování, které může být kvůli očekávané absenci významnějších zpráv spíše přetlačováno na prodejní straně. Jedním z hlavních důvodů potenciální pokračující střízlivé reakce jsou dnešní horší data z americké nezaměstnanosti," uzavřel Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK