Plán Obamovy rozpočtové komise americký Kongres neprojedná

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. prosince (ČTK) - Ambiciózní plán nadstranické prezidentské komise na snížení rozpočtového deficitu Spojených států dnes nedostal dostatek hlasů potřebných k tomu, aby o něm musel jednat a hlasovat Kongres. Získal však více podpory, než mnozí čekali. Podle pozorovatelů se tak stane významným faktorem v nadcházejících rozpočtových debatách, včetně chystaného rozpočtového návrhu prezidenta Baracka Obamy na příští rok.

Z 18 členů hlasovala pro plán nadpoloviční většina 11 zástupců. Pokud měl plán získat oficiální punc, muselo by pro něj hlasovat 14 členů. Jeden ze dvou předsedů komise Erskine Bowles nicméně vyhlásil vítězství. Podle něj jednání komise ukázalo, že o snižování deficitu lze vést "zralé debaty".

Komisi složenou ze zástupců obou politických stran v Kongresu Obama vytvořil, aby navrhla strategii snižování a konečné eliminace prudce zvýšených rozpočtových schodků. Nárůst schodku na řádově vyšší úrovně než v předešlých letech nastal po finanční krizi a hluboké recesi roku 2008. K růstu deficitu přispěla Obamova vláda prudkým zvyšováním vládních výdajů a pro snižování deficitu zatím nic neudělala.

Komise ve středu zveřejnila konečný plán, podle něhož má federální deficit dosáhnout vyrovnanosti do roku 2035 a do té doby by se deficit snížil o celkem čtyři biliony dolarů (75 bilionů Kč). Plán vládě a Kongresu doporučuje razantní reformu daňového systému a postupné snižování výdajů včetně omezení nákladů na důchody a federální programy zdravotní péče.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK