Americké akcie oslabily kvůli růstu nezaměstnanosti v USA

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily kvůli překvapivému nárůstu míry nezaměstnanosti ve Spojených státech na sedmiměsíční maximum. Pokles na akciovém trhu však zmírnily příznivé údaje o vývoji aktivity amerického sektoru služeb.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index snížil o 0,2 procenta na zhruba 11.337 bodů a širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,3 procenta na 1218 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite zůstal bez výraznějších změn na 2579 bodech.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v listopadu stoupla na 9,8 procenta z říjnových 9,6 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od dubna. Americká ekonomika minulý měsíc vytvořila pouze 39.000 nových pracovních míst, zatímco analytici počítali se vznikem 140.000 míst.

"USA možná budou muset čelit skutečnosti, že nezaměstnanost zůstane vysoká po dlouhou dobu," uvedl analytik Drew Matus ze společnosti UBS. Vysoká nezaměstnanost představuje hrozbu pro hospodářské oživení, protože tlačí dolů spotřebitelské výdaje. Ty se na celkové ekonomické aktivitě USA obvykle podílejí zhruba 70 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK