Dolar klesl kvůli nárůstu listopadové nezaměstnanosti v USA

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. prosince (ČTK) - Dolar vůči ostatním měnám klesl, protože listopadový nárůst nezaměstnanosti ve Spojených státech investoři pochopili jako znamení, že se ekonomika USA zotavuje z hospodářské recese těžce. Kurz eura naopak posílil.

Kurz eura se zvýšil na 1,3382 USD, čtvrteční obchodování uzavíral na 1,3210 USD. Nad 1,34 USD se dostal poprvé od minulé středy. Za listopad kurz eura klesl přibližně o deset procent kvůli nervozitě investorů z vývoje dluhové krize v eurozóně. Dolar klesl na 82,67 JPY z 83,90 JPY.

V posledních dnech kurz eura ožil, protože Evropská centrální banka oznámila, že rozšíří nouzová opatření na posílení likvidity a podpoří tak evropský finanční systém. Obchodníky ovlivnily také spekulace, že banka zvýšila nákup dluhopisů od nejzadluženějších států 16členného bloku.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v listopadu vzrostla na 9,8 ze říjnových 9,6 procenta. Jde o první její nárůst od srpna a nejvyšší úroveň za sedm měsíců. Zaměstnavatelé navíc vytvořili jen 39.000 nových pracovních příležitostí, zatímco jich ekonomové čekali 150.000.

"Nedávné zprávy z trhu práce obecně ukazovaly zlepšení, ale tato zpráva je čistým zlomem tohoto trendu," uvedl hlavní ekonom HSBC pro Spojené státy Kevin Logan. Vůči skupině šesti významných měn dolar dnes oslabil o 1,2 procenta, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK