Ropa kvůli poklesu dolaru stoupla na nové maximum za 26 měsíců

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes vystoupily na nové maximum za 26 měsíců a americká lehká ropa WTI se dostala k 89 dolarům za barel. Ropný trh šel vzhůru paradoxně díky špatným údajům z americké ekonomiky. Slabý výkon trhu práce vedl k propadu dolaru, což podpořilo ceny komodit.

Cena WTI se kolem 19. hodiny SEČ zvýšila o zhruba jeden dolar mírně nad 89 dolarů za barel; tím překročila dosavadní více než dvouleté maximum 88,63 USD z 11. listopadu a dostala se nejvýše od 9. října 2008. Severomořská ropa Brent, která ve čtvrtek poprvé po dvou letech překonala 90 dolarů, posílila podobným tempem na 91,80 USD za barel. Ropa tento týden získala šest až sedm dolarů na barel, tedy asi osm procent.

Dolar dnes všeobecně klesl a euro vůči němu posílilo o více než jedno procento. Americkou měnu oslabila zpráva, podle níž ekonomika vytvořila minulý měsíc mnohem méně pracovních míst, než se čekalo. V listopadu vzniklo pouze 39.000 nových míst proti odhadovaným 140.000 a míra nezaměstnanosti stoupla na 9,8 procenta. Zatímco slabá ekonomika by měla ropu a další komodity oslabovat, nízký kurz dolaru je naopak podporuje, protože snižuje jejich cenu investorům, kteří nakupují v jiných měnách.

Obchodníci zdůvodňovali růst cen ropy i tím, že dnešní zprávu z trhu práce označovali jen za projev dočasného kolísání, zatímco celkový trend trhu práce je nadále příznivý. Dílčí zprávy z americké i čínské ekonomiky v předešlých dvou dnech byly vesměs příznivé, což trh naladilo k růstu.

V posledních dnech také ženou ropu nahoru vyšší ceny ropných produktů v čele s benzinem a topným olejem. Trh produktů reaguje na studenou vlnu na severní polokouli a američtí meteorologové čekají v nejbližších dnech podprůměrné teploty na většině východní části USA.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 19:08 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 91,80 90,70 New York - Nymex WTI leden 89,08 88,00

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK