Akcie v USA uzavřely v pátek nejlepší týden za poslední měsíc

04.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. prosince (ČTK) - Akcie amerických korporací uzavřely v pátek nejlepší týden za poslední měsíc. Investoři odvrátili pozornost od trhu práce, který za listopad vytvořil méně nových příležitostí, než se očekávalo, a zaměřili se na známky dalšího růstu.

Klíčový index Dow Jones se za pátek zvýšil o 19,68 bodu na 11.382,09 bodu, tedy o 0,17 procenta. Index Nasdaq Composite stoupl o 0,47 procenta na 2591,46 bodu, když si proti čtvrtečnímu závěru 12,11 bodu připsal. Trh Nasdaq tak uzavřel na nejvyšší hodnotě od začátku ledna 2008.

Ekonomika Spojených států vytvořila za listopad jen 39.000 nových pracovních příležitostí, zatímco se mezi ekonomy očekávalo 140.000 nových míst. Míra nezaměstnanosti navíc nečekaně vzrostla na sedmiměsíční maximum 9,8 procenta.

V závěru dne akcie rostly díky zprávám, že předseda centrální banky Ben Bernanke řekl na konci listopadu pro televizi CBS, že nevylučuje další odkup obligací nad schválený balík 600 miliard dolarů. Tento rozhovor se ale do vysílání ještě nedostal.

Ze slabšího kurzu dolaru, který klesl po měsíční zprávě z trhu práce, těžily emise komoditních společností, například producent hliníku Alcoa. Nahoru šly i akcie finančních institucí.

Na devizovém trhu vzrostl kurz eura o 1,5 procenta na 1,3414 USD, a uzavřel tak nejlepší třídenní blok obchodování od května. Podle analytiků ale není jisté, zda jeho růst příští týden bude pokračovat, když za předchozí měsíc evropská měna ztratila sedm procent za obav z dluhů v ekonomikách eurozóny. Dolar vůči jenu klesl o 1,6 procenta na 82,57 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK