Protestujícím leteckým dispečerům ve Španělsku hrozí tresty

04.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Praha 4. prosince (ČTK) - Španělská vláda zvažuje, že vyhlásí stav nouze, pokud se letečtí dispečeři nevrátí do práce. Ti přerušili práci kvůli údajné nemoci a země musela zavřít osm letišť. Uvedl to dnes na mimořádném zasedání vlády její první místopředseda a ministr vnitra Alfredo Pérez. Problémy ve Španělsku se dotky i českých turistů, z Prahy neodletěla víc než desítka letů.

Dispečeři budou podle něj mobilizováni a pokud se i tak nevrátí do práce, budou jejich případy bezprostředně předány justici a hrozí jim vězení. Kontrolu nad španělským vzdušným prostorem musela v pátek převzít armáda.

Neoficiální stávka dispečerů znemožnila odlet zhruba 250.000 lidí. Ve Španělsku jde přitom o jeden z nejrušnějších víkendů v roce. Letecká společnost Iberia zrušila všechny lety ze Španělska do nedělního rána. Aerolinie v dnešní zprávě vyzvaly cestující, aby na letiště ve Španělsku nejezdili a vrátili se domů nebo do hotelů.

"Od pátečního večera neodletělo do Španělska asi 15 převážně charterových letů," řekla ČTK mluvčí Letiště Praha Ruzyně Michaela Lagronová. Zatím podle ní není jasné, jestli byly tyto lety zrušeny úplně nebo se jen přesunou do doby, až se situace ve Španělsku uklidní. Jde o lety do destinací jako je například Madrid, Barcelona nebo Sevilla.

Dále z ruzyňského letiště neodletěly na čtyři pravidelné linky ČSA. Také v tomto případě není dosud podle Lagronové jisté, jestli letadla poletí po ukončení stávky nebo zda budou lety zrušené zcela.

Dispečeři zahájili protest v pátek veřer kvůli táhnoucímu se sporu o pracovní podmínky a kabinet kvůli jejich hromadné pracovní neschopnosti přijal balík nouzových opatření. Přikročí například k částečné privatizaci letišť a řízení letišť v Madridu a Barceloně předá soukromému sektoru, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK