Španělsko uzavřelo kvůli protestu dispečerů svůj vzdušný prostor

04.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Praha 4. prosince (ČTK) - Španělsko uzavřelo kvůli nelegálnímu protestu leteckých dispečerů a chaosu v letecké dopravě svůj vzdušný prostor. Opět se otevře v neděli, pokud se situace normalizuje, uvedl dnes první místopředseda španělské vlády a ministr vnitra Alfredo Pérez. Protesty se dotknou i českých cestujících, například ČSA zrušily všech pět dnešních pravidelných spojů do Madridu a Barcelony, sdělila ČTK mluvčí firmy Hana Hejsková.

Peréze o uzavření vzdušného prostoru informoval letištní operátor AENA. Kvůli situaci dnes španělská vláda mimořádně jednala a vyhlásila stav nouze.

Dispečeři přerušili práci v pátek večer kvůli údajné nemoci a země musela zavřít osm hlavních letišť. Podle Peréze budou dispečeři mobilizováni a pokud se nevrátí do práce, budou jejich případy bezprostředně předány justici a hrozí jim vězení. Kontrolu nad španělským vzdušným prostorem musela v pátek převzít armáda.

Neoficiální stávka dispečerů znemožnila odlet zhruba 250.000 lidí. Ve Španělsku jde přitom o jeden z nejrušnějších víkendů v roce, který se kvůli svátkům prodlužuje na pět dnů předvánočních nákupů, napsaly agentury Reuters a AP.

Problémy ve Španělsku se dotkly i českých turistů, z Prahy neodletěla víc než desítka letů. "České aerolinie budou v průběhu zítřka připraveny nasadit na linky do Španělska stroje s vyšší kapacitou," doplnila Hejsková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK