Dohoda o volném obchodu s Jižní Koreou vytvoří v USA 70.000 míst

05.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. prosince (ČTK) - Dlouho očekávaná dohoda o volném obchodu, kterou vyjednavači Spojených států a Jižní Koreje uzavřely v pátek, zvýší hodnotu ročního vývozu amerického zboží a služeb o 11 miliard dolarů (asi 200 miliard korun) a vytvoří ve Spojených státech 70.000 nových pracovních míst. Uvedl to v sobotu prezident Barack Obama.

Dohoda podle něj představuje model pro budoucí takové smlouvy mezi USA a ostatními státy v Asii a jinde ve světě. Obama v sobotu slíbil, že na potvrzení dohody bude nyní spolupracovat s demokraty i republikány.

Obchodní pakt s Koreou oceňují obě politické strany i podnikatelské organizace. Určitý nesouhlas a obavy z obchodu s hovězím ale přesto v Kongresu přetrvávají.

Podle Obamy představuje smlouva s Koreou přínos pro obě strany. Vyjednavači za korejskou stranu ale dnes v Soulu musí obhajovat těžce vybojované kompromisy, na které museli při vyjednáváních přistoupit. Odmítají přitom nařčení, že vláda ustoupila příliš, napsala agentura Reuters.

Podpis dohody se uskutečnil v roce 2007, pak se ale její ratifikace odkládala tři roky kvůli obavám Spojených států o obchod s automobily a hovězím. Měnily se přitom vlády v obou zemích a svět zaskočila finanční krize.

Pro Obamu představuje dohoda úspěch, když se vyjednavačům ještě minulý měsíc nepodařilo sjednotit rozdílné pohledy na věc před návštěvou lídrů v Soulu. Američané požadovali především, aby Korea omezila svůj obchodní přebytek z vývozu aut a uvolnila restrikce na dovoz amerického hovězího.

Podle Obamy ukázal výsledek korejského vyjednávání, že jsou USA připraveny dokončit další očekávané a odkládané velké smlouvy. Americké podnikatelské lobby si přejí především smlouvy s Panamou a Kolumbií.

Obama ale také připomněl, že korejská obchodní dohoda posiluje spojenectví Washingtonu se Soulem v napjaté době. Situace na korejském poloostrově se minulý měsíc zhoršila, když Severní Korea napadla malý jihokorejský ostrov a o život přišli čtyři lidé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK