Provoz na španělských letištích se po protestu dispečerů obnovil

05.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Praha 5. prosince (ČTK) - Zrušení stovek letů do a ze Španělska kvůli neoficiálnímu protestu leteckých dispečerů se dotkla zhruba 600.000 lidí. Odhadla to dnes španělská civilní letecká správa AENA. Problémy ve Španělsku se dotkly i českých turistů, z Prahy neodletěla víc než desítka letů. Španělsko muselo v sobotu uzavřít na několik hodin vzdušný prostor. Dnes už fungují všechna španělská letiště normálně. Také české spoje dnes byly vypraveny řádně, uvedly mluvčí ČSA a pražského letiště.

Protest přišel v době, kdy se Španělsko potýká s hospodářskými a fiskálními problémy. Cestovní ruch vytváří 11 procent hrubého domácího produktu země. A konfederace španělských hotelů dodala, že protest způsobí ztráty v milionech eur a poškodí pověst Španělska jako významné turistické destinace.

Španělská vláda během soboty potlačila protest dispečerů nebývale tvrdými mimořádnými kroky. Zavedla nouzový stav, který se jinak využívá při katastrofách jako zemětřesení či záplavy. Krátce po vyhlášení mimořádných kroků se dispečeři začali rychle vracet na své pozice.

AENA uvedla, že dnes je v letových řádech 4052 pravidelných letů a že z 296 dispečerů ve směně je jich na svých pozicích 286. Letiště jsou díky tomu zcela provozuschopná.

První místopředseda španělské vlády a ministr vnitra Alfredo Pérez uvedl, že nouzový stav bude v platnosti po 15 dnů. A pokud to parlament odsouhlasí, může se prodloužit i na vánoční svátky, kdy je provoz na letištích také rušný. Ministr dodal, že dispečery pravděpodobně čekají za nezodpovědné opuštění pozic právní postihy, napsala agentura AP.

Dispečeři vyhlásili v pátek večer hromadně pracovní neschopnost a přerušili práci kvůli údajné nemoci. Země kvůli tomu musela zavřít osm hlavních letišť a cestující neohlášený protest zaskočil.

Dispečeři protest spustili za táhnoucího se sporu o mzdové a pracovní podmínky s letištní správou. Jejich kroku předcházel vládní souhlas se změnami, kolik hodin smějí dispečeři odpracovat za rok. Kabinet také schválil zákon, že armáda smí v naléhavých případech převzít vzdušný prostor, a schválil plán prodat 49 procent AENA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK