Německo: Eurozóna se nesmí rozpadnout ani nijak rozdělit

05.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. prosince (ČTK) - Eurozóna se nesmí rozpadnout, uvedl dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble. A jakékoli rozdělení eurozóny, například na severní a jižní část, je podle něj také nepřípustné. Dodal přitom, že by to bylo extrémně nákladné. Hlasy, které se v poslední době objevily proti euru, je ale podle Schäubla třeba brát vážně.

Rozpad eurozóny rozhodně není ani v zájmu České republiky, uvedl dnes premiér Petr Nečas. Česká vláda podle něj nebude stanovovat termín pro přijetí evropské měny, protože bude v příštích letech pro Česko výhodnější nechat si jako měnu korunu. "Přistupovat v současné chvíli k euru by byla ekonomická i politická hloupost," uvedl český premiér.

Výzvy, aby Německo vystoupilo z eurozóny, se v Německu objevily mezi akademiky a na internetových diskusních fórech. Poslední průzkumy veřejného mínění přitom ukazují, že by se podle nadpoloviční většiny lidí vedlo zemi lépe, kdyby euro nepřijala a ponechala si marku.

"O to větší je důvod lidem vysvětlit, o co by s eurem přišli," uvedl Schäuble pro pondělní vydání deníku Bild. Dodal, že euro chrání Němce před výkyvy globalizace lépe, než by to svedla národní měna. "Bez eura by byl každý Němec chudší. A bez eura by vypadal hůře i trh práce," varoval spoluobčany ministr.

V současné době sílí tlak na vlády zemí eurozóny, aby zvýšily finance ve fondu pro případ krize v dalších členských státech. Předešlo by se tím i nové vlně turbulencí na finančním trhu, která by mohla ohrozit stabilitu měny. Povyk kolem eura z poslední doby podle ministra testuje jeho odolnost, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK