VGP uzavřela dohodu o prodeji podílu v 6 průmyslových parcích

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Společnost VGP uzavřela dohodu s nemovitostním fondem European Property Investors Special Opportunities, L.P. (EPISO) o prodeji 80procentního podílu v šesti z celkového počtu devatenácti VGP parků. Oznámila to dnes firma. Předpokládaná hodnota transakce převýší 300 milionů eur (7,5 miliardy korun), její uzavření se očekává v průběhu prvního čtvrtletí 2011.

Transakce zahrnuje realizaci některých budoucích projektů. Prodej je podmíněn uspokojivým výsledkem právního auditu. VGP bude nadále zajišťovat operativní řízení těchto parků, dodala společnost.

Nemovitostní fond EPISO je řízen společnostmi AEW Europe a Tristan Capital. Ta se stane novým kapitálovým partnerem pro VGP parky umístěné v pražském regionu.

"Transakce byla uzavřena i díky zvyšující se hodnotě semiindustriálních projektů v České republice. Středoevropský region, kde je VGP aktivní, především pak Česká republika totiž zaznamenává v posledních měsících výrazné ekonomické zotavení, které se odráží ve zdravé poptávce po pronájmu semiindustriálních budov," uvedl výkonný ředitel VGP Jan Van Geet.

VGP tak podle něj získá finanční zdroje pro další akvizici pozemků a umožní firmě se soustředit na rozvoj dalších projektů bez toho, aby se VGP musela obrátit na kapitálové trhy.

VGP staví sklady a přidružené kancelářské prostory, které si ponechává ve svém vlastnictví a pronajímá je na základě dlouhodobých nájemních smluv. Hrubé výnosy z pronájmu se za tři čtvrtletí 2010 meziročně zvýšily o 35 procent na 20,4 milionu eur, tedy asi na 502 milionů korun.

Akcie VGP jsou na burzách v Bruselu a Praze. Kromě Česka podniká například na Slovensku, v Maďarsku nebo v Pobaltí. Jedním z hlavních projektů firmy v Česku je komplex skladů v pražských Horních Počernicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK