Japonské akcie po páteční zprávě z trhu práce v USA oslabily

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes vlivem páteční zprávy o nepříznivém vývoji amerického trhu práce mírně oslabily. Podkopávala je i snaha investorů o vybírání zisků z růstu ve druhé polovině minulého týdne. Díky zájmu zahraničních fondů však byl pokles v Tokiu nakonec jen nepatrný. Na devizovém trhu dolar smazal páteční ztráty a euro před dnešním zasedáním ministrů financí eurozóny obnovilo pokles.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,1 procenta na 10.167,23 bodu. Širší index Topic naopak posílil o 0,3 procenta.

Tokijskou burzu zpočátku srážely dolů údaje, podle nichž americká ekonomika vytvořila minulý měsíc mnohem méně pracovních míst, než se čekalo. Působilo i vybírání zisků ze silného čtvrtečního vzestupu, to však tlumily nákupy zahraničních fondů, které využívaly dočasných poklesů cen.

Na asijském devizovém trhu dnes dolar smazal ztráty, které utrpěl po páteční zprávě o americké zaměstnanosti. Euro po růstu ke konci minulého týdne obnovilo pokles, protože dnešní schůzka ministrů financí zemí eura zaměřuje trh opět hlavně na problémy okrajových zemí měnové unie.

Euro k dolaru ke konci tokijského obchodování kleslo proti pátečnímu závěru o 0,6 procenta na 1,3335 USD a ztratilo část pátečního přírůstku o 1,5 procenta. Dolar k jenu po pátečním propadu posílil o 0,5 procenta na 82,93 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK