Moody´s snížila rating Maďarska o dva stupně

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 6. prosince (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investors Service dnes snížila úvěrové hodnocení Maďarska o dvě příčky na Baa3, tedy k těsné blízkosti spekulativní kategorie. Agentura svůj dopředu ohlašovaný krok zdůvodnila kontroverzní vládní fiskální strategií, která vede k k obavám z dlouhodobého vývoje veřejných financí.

Agentura upozornila, že může rating Maďarska snížit do spekulativní kategorie, "pokud se vládě nepodaří stabilizovat svou finanční sílu". Právě ztráta finanční síly vlády je podle Moody´s hlavním důvodem degradace úvěrové známky. Situaci podle agentury komplikuje to, že maďarské finance se snadno dostávají pod tlak zahraničních investorů, u nichž se nyní projevuje averze k vyšším rizikům.

Moody´s vadí, že vláda strany Fidesz nesnižuje rozpočtové deficity "udržitelnými konsolidačními opatřeními" typu dlouhodobých úspor nebo zvýšení daní. Namísto toho spoléhá do velké míry na dočasná opatření typu zvláštních daní uvalených na bankovní sektor, telekomunikace, maloobchod a energetiku. Pokud vláda zahájí "udržitelnou konsolidaci", mohl by se rating Maďarska stabilizovat, nebo dokonce i zvýšit, uvedla Moody´s.

Agentura zařadila maďarský rating do režimu sledování koncem července, stejný den jako konkurenční agentura Standard & Poor´s. Znepokojil je tehdy spor Budapešti s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií a to, že politika nové vlády Viktora Orbána může vést ke zpomalení poklesu státního dluhu. Moody´s v říjnu varovala Maďarsko, že mu sníží hlavní rating, pokud vláda po říjnových komunálních volbách nepředloží věrohodný plán konsolidace veřejných financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK