Mzdy ve Zlínském kraji ve třetím čtvrtletí vzrostly na 20.482 Kč

06.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 6. prosince (ČTK) - Průměrná hrubá měsíční mzda ve Zlínském kraji ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 602 korun na 20.482 Kč, zvýšila se o tři procenta. Region tak v tomto směru stále výrazně zaostává za celorepublikovým průměrem, menší průměrnou mzdu už mají jen lidé v Karlovarském kraji. Průměrná hrubá měsíční mzda v ČR ve třetím čtvrtletí činila 23.665 Kč. Informace dnes zveřejnil Český statistický úřad.

"I když v ekonomice vidíme známky postupného hospodářského oživení, na výplatních páskách českých zaměstnanců se to výrazněji projeví teprve tehdy, až v podnicích převládne jistota, že případné mzdové navýšení mají z čeho financovat. Na to je zatím očekávaný růst příliš křehký a ani zhruba jednoprocentní inflace nedává moc argumentů k růstu platů," uvedl odborník na řízení lidských zdrojů PricewaterhouseCoopers Libor Stodola. Podle něj v nejbližší době lze očekávat, že platy porostou jen vybraným klíčovým zaměstnancům, jejichž hodnotu na trhu práce nesnížila ani krize.

Průměrný plat se podle statistiků ve třetím čtvrtletí meziročně snížil lidem pracujícím v odvětvích vzdělání, veřejné správa, obrana či sociální zabezpečení.

Naopak nejvyšší meziroční růst vykázala odvětví profesní, vědecké a technické činnosti, zásobování vodou, činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi, informační a komunikační činnosti a dále výroba a rozvod elektřiny, plynu tepla a klimatizovaného vzduchu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK